la nova muixeranga

Història

Orígen d'aquest ball de la Mare de Déu de la Salut

Sobre l'origen de la Muixeranga es podrien oferir més d'una hipòtesi, però la que més força va agafant, segons últimes investigacions, és la que la vincula a una antiga dansa morisca. Actualment, es conserven al ball les tres parts de les que constava aquesta dansa morisca, el ball, l'enterro i l'apoteosi final o torre humana. Aquesta última part, donada la seua espectacularitat, és la que més ha evolucionat en el temps, tant en nombre com en altura, havent més de trenta figures diferents en el repertori.

De tota manera, i perduts els seus orígens, el ben cert és que els primers testimonis escrits no els trobem fins el s. XV, Segle d'Or del nostre País, on la Muixeranga feia les seues representacions als intermedis dels teatres per entretenir el públic. Posteriorment, a l'època de La Il·lustració, en que l'església intentà captar tot allò que era popular per tal d'influenciar en el poble, és que el ball de la Muixeranga entrà a formar part del seguici que precedeix la imatge a les processons de la Mare de Déu de la Salut, celebrades el 7 i 8 de setembre de cada any, apareixent la primera referència documental el 1733 a Llibres de Comptes de la Vila.

Durant la dècada dels 50 i 60, la Muixeranga pateix un fort retrocés pel que fa al seu nombre de gent com la seua acceptació social. Els participants eren gent sense recursos que, pagats pel municipi i vestits amb tela de matalàs, eixien en les processons amb la finalitat d'arreplegar uns pocs diners.

L'any 1973 ocorregué un fet insòlit en el poble: el ball de la Muixeranga no va eixir a les dues primeres processons de les festes. Però gràcies a la ràpida intervenció de l'Associació Antics Alumnes dels Maristes, eixe mateix any, i a la Volta General, ja eixiren. Va nàixer així l'Associació Amics de la Muixeranga.

L'any 1997, sorgí l'Associació Nova Muixeranga d'Algemesí, amb la incorporació de la dona en el ball. Amb una política clarament distanciada de l'altra colla, la Nova Muixeranga, amb voluntat més dinàmica, ha estat una fidel representant de la tradició muixeranguera algemesinenca, sabent unir la tradició amb la modernitat.

La Nova Muixeranga, a més a més de les imprescindibles cites a Algemesí, com les Festes de la Mare de Déu de la Salut del 7 i 8 de setembre, i de la Trobada de Muixerangues al mes de maig, ha estat una immillorable ambaixadora d'aquest ball per tot arreu de l'Estat ( La Rioja, Madrid, Barcelona, Mallorca, ...).

©  nova muixeranga d'algemesí