la nova muixeranga

Què som i què fem

La nova o la verda

La Nova Muixeranga és una colla de dones i homes, que dirigits per un mestre/a construeixen diferents tipus de torres i figures al so de la melodia anomenada La Muixeranga.

La dansa de la Muixeranga s'estructura en tres parts: el Ball (també anomenat Passeig o Florete); les Torres Humanes o Pujades i els Quadres Plàstics. La diferència entre aquestes dues últimes respon a la intencionalitat. Mentre que les torres busquen alçar construccions, les figures plàstiques volen representar escenes relacionades amb la Mare de Déu.

Per altra banda, els elements estructurals bàsics de les construccions són: la base, el tronc (pisos, alçadors i xiquet/a coronant la figura) i la pinya (primeres mans, agulles, vents).

El ball de la Muixeranga s'acompanya de tres tipus de música, interpretada per dolçaina i tabal: una destinada a acompanyar el Ball; la coneguda popularment com La Muixeranga quan s'alcen les torres, i una tercera que es fa sonar en la construcció de la figura anomenada l'Enterro.

La primera intenció de la nostra associació fou integrar tant la dona al ball com a totes aquelles persones que volgueren participar. Actualment, un dels nostres objectius és donar a conéixer el fet muixeranguer en tots aquells llocs on ens conviden i possibilitar així, la memòria d'una part important de la nostra cultura com a poble.

També pretenem agermanar-nos i intercanviar vivències amb altres manifestacions culturals semblants a la nostra: castellers, moixigangues... o altre tipus de balls tan antics com el nostre: Danza de los zancos d'Anguiano (La Rioja), el Dance de Tauste (Aragó)...

©  nova muixeranga d'algemesí