zona multimédia

Retalls de premsa

algemesíweb, 17-01-2014

ESTA NIT POTS CREMAR ALLÒ QUE NO T'AGRADA A LA FOGUERA DE SANT ANTONI DE LA NOVA MUIXERANGA

AW// La Nova Muixeranga d'Algemesí celebra esta nit com ja es tradicional la Foguera de Sant Antoni. La cremà tindrà lloc esta nit, un dia després de la celebració municipal, a la porta de la Seu d'aquesta associació muixeranguera. Aquest any,a més de trastos vells que ja no ens aprofiten en casa "també cremarem totes aquelles coses que hi ha al món o que estan passant al món i no ens agraden" segons han explicat des de la Colla.

Per aquest motiu la Nova Muixeranga demana que  cadascú porte  fet de casa un caixa (de sabates....) decorada on hi haja escrit o dibuixat tot allò que canviaria o directament eliminaria d'aquest món. Les caixes amb allò que es vulga cremar es poden dur a la Seu de la Colla (Carrer Nou del Convent) a partir de les 20.00hr.

Sopar i festa

A les 21hr s'ha previst un sopar de pa i porta per als muixeranguers i els amics que s'hi arrimen i  després de sopar es cremarà  la foguera i es farà festeta. També hi haurà dolços casolans fets per gent de la colla per celebrar aquesta  nit que ja és tota una tradició per aquesta colla local.

Segons ens expliquen des de la Nova les festes de Sant Antoni Abat són un conjunt de celebracions festives que tenen lloc al voltant del dia 17 de gener, onomàstica d'aquest sant barbut, anomenat Sant Antoni del porquet o dels rucs, perquè ha estat durant segles el tradicional protector de tots els animals útils per a les feines del camp.

La invocació a Sant Antoni està encaminada a obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la purificació, i és hereva de bona part d'antigues advocacions precristianes amb idèntics propòsits. La devoció popular al sant es remunta al segle XII i ha generat, durant tots aquests anys un bon nombre de manifestacions festives. Com a patró del gremi dels traginers o dels Tonis, el sant beneeix les cavalleries i presideix les cavalcades dels Tres Tombs, també anomenades Passades o Beneïdes. A les Illes Balears i al País Valencià, així com al Matarranya, la festa també compta amb la presència de grans focs, fogueres o barraques, d'un tipus especial de dimonis, les botargues i d'un bon nombre de balls, cançons i tradicions gastronòmiques pròpies.Enllaç a la font de la notícia
©  nova muixeranga d'algemesí