zona multimédia

Retalls de premsa

Algemesí Web, 11-04-2014

LA MOJIGANGA DE TITAGUAS MOSTRARÀ A ALGEMESÍ LES ARRELS DE LES TORRES HUMANES

AW//La Mojiganga de Titaguas visita este cap de setmana Algemesí, on actuarà a la Plaça Major el proper dissabte a les 18 hores . Els integrants d'esta històrica colla tornen, així, la visita que  Nova Muixeranga  els va fer el passat estiu i mostraran  les seues danses tradicionals, que com la nostra Muixeranga, culminen amb torres humanes. En acabar l'actuació la colla de Titauguas serà rebuda  a l'Ajuntament d'Algemesí en un acte protocolari on també estaran presents representants de les dues colles agermanades.

El passat estiu la Nova Muixeranga va visitar la  localitat de Titaguas convidada per Mojiganga d'este poble. Es tractà d'un intercanvi cultural que va comptar amb la participació dels d'Algemesí que actuaren en la primera de les processons de les festes d'esta localitat de l'interior de València. Titaguas junt a Algemesí és un dels llocs on s'ha mantés la tradició del llegendari Ball de Valencians al País Valencià d'una manera més íntegra i originària.   

Els integrants de la Nova Muixeranga foren convidats pels clavaris, el grup de Mojiganga i l'Ajuntament de Titaguas per tal de participar en primer dels actes dedicats a la Mare de Déu del Remei, patrona de la localitat. Les festes consagrardes a aquesta mare de Déu trobada també tenen lloc el 8 de setembre tot i que la primera de les processons es celebra un cap de setmana abans. Aquest primer acte, que que consisteix en el trasllat de la imatge de la Mare de Déu del Remei de l'ermita fins a l'església del poble.

La Nova Muixeranga va alçar les seues figures més característiques esta primera processó. Una actuació que va tenir  molt bona acollida per part dels veïns de Titaguas i de la colla amfitriona. Des de la Nova Muixeranga també s'espera que el poble d'Algemesí done una bona acollida a la Mojiganga un ball es representa el 8 de setembre de cada 7 anys, quant els veïns d'aquesta localitat celebren la seua festa gran.

El pròxim any 2016 se representarà el ball, el més antic i original dels que s'han conservat a les nostres terres i que té com a base el Ball de Valencians. Durant un hora, i fora de la processó a la Verge del Remei, els mojiganguers actuen realitzant un ball i diferents figures humanes. La Mojiganga ha coservat tant el ball com la indumentària original composada del vestit de "saragüei" que en Algemesí, amb el temps, es va anar reconvertint en tela de matalàs.Enllaç a la font de la notícia
©  nova muixeranga d'algemesí