zona multimédia

Retalls de premsa

Castells, falcons i muixerangues a Vilafranca
Revista Castells, 30-10-2014

CASTELLS, FALCONS I MUIXERANGUES A VILAFRANCA

Aquest dissabte Vilafranca vibrarà amb els castells al migdia, Tots Sants, i amb unes altres torres humanes al vespre. El Falcons de Vilafranca i la Nova Muixeranga d'Algemesí actuaran a la vigília del Roser dels Xicots de Vilafranca davant la Basílica. Els Falcons volen repetir l'escala d'11, la major figura del repertori falconer. Els valencians també volen lluir-se en la seva visita a Catalunya.

La intenció de la muixeranga verda, la Nova, és alçar la figura més gran del seu repertori. La "sisena" mai ha sortit del País Valencià i serà una mostra del bon moment que passa la colla i el fet muixeranguer en general. L'alta de sis, nom en que també és coneguda la construcció, va ser assolida per primer cop l'any 1998 per la Muixeranga d'Algemesí (la colla blava). La Nova va assolir la fita per primer cop l'any 2003.

Mariano Fraind, d'origen argentí, és el mestre (cap de colla) de la Nova i ha explicat què suposa aquesta sortida: "Vilafranca és un dels epicentres del món casteller, un lloc on les construccions humanes es respiren i es viuen en la seca máxima expressió″. Per a fer la sisena, el mestre apunta que sumant la base, el tronc i el pom de dalt se'n necessiten uns 200 efectius que, diu, han mobilitzat per a l'ocasió. L'alta de 6, a nivell visual, s'assembla a un castell de 6, però amb la gran diferència que l'aixecador i l'enxaneta van drets. Cosa que ho fa més difícil.

La temporada de les muixerangues és llarga i té la seva punta al juny, amb la trobada de torres humanes, i al setembre, a la festa local. Com a Catalunya, a València, el fet muixeranguer està en constant evolución. "Han sorgit i continuen apareixent grups de persones que intenten realitzar l'activitat; algunes perduren i altres no. És molt complicat recuperar una colla on s'hagi perdut i també ho és crear-ne on no hi ha tradició. Algemesí és l'única població on hi ha dues colles". La colla blava, la Muixeranga d'Algemesí, també ha actuat enguany a Catalunya: a Valls, amb motiu de Sant Joan.

CARLES ESTEVE

Foto portada: Vano de 5 per sota de la Nova Muixeranga d'Algemesí

Foto 1: La sisena o alta de 6

Foto 2: Mariano Fraind, cap de colla, enfaixant-se amb la indumentària muixeranguera.Enllaç a la font de la notícia
©  nova muixeranga d'algemesí